Logo
AgnieszkaP2 miesiące temu
Rodzina i relacje

Dorosłe dzieci mieszkające z rodzicami - co myślicie ?

Ciekawa jestem Waszej opinii na temat dorosłych dzieci pozostających w domu . Dzisiaj był ten temat poruszony w dzień dobry TVN , dlatego mnie to zainspirowało. Osobiście mam ten dylemat , mam trójkę dzieci z czego pierwsza najstarsza córka (już teraz 29 lat) szybko uciekła z domu , ale średni syn ma teraz 26 i nie widzę żeby miał jakikolwiek plan na wyprowadzkę .... Podobno statystki są takie że w grupie wiekowej 25-34 lata ponad połowa Polaków mieszka z rodzicami i z roku na rok ten odsetek rośnie. Napiszcie jak to jest u Was, czy dorosłe już dzieci mieszkają z Wami? I jaka jest Wasza opinia : "wyrzucać " z domu na siłę czy nie ?

12
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Magdalenkaokoło 2 miesiące temu

Mój syn wyniósł się w trakcie studiów , ale dopiero jak poznał dziewczynę i zamieszkał z nią

EwelinaF2 miesiące temu

Myślę że zmuszanie nic nie da , może tysko spowodować złe wybory czy zawodowe czy rezygnację z nauki , albo zbyt szybkie wiązanie się z partnerami/partnerkami . Uważam że wszystko w swoim tempie. Samodzielności tak jak rozwoju dziecka , nie da się przyśpieszyć ...

Ewcia2 miesiące temu

moja dwójka mieszka oddzielnie już po maturze - i bardzo dobrze ja mam teraz więcej przestrzeni i czasu dla siebie !

Stanislawa712 miesiące temu

Zgadzam się że samodzielności najlepiej nauczy samodzielne życie , ale jest jeszcze aspekt ekonomiczny ... Wynajęcie mieszkania to minimum 2000 plus utrzymanie się a pierwsza praca to minimalna krajowa , więc z czego ma młody człowiek się utrzymać - wspólne mieszkanie jest po prostu tańsze dla wszystkich

Principessa2 miesiące temu

Ja sobie nie wyobrażam żeby moja córka poszła już w świat , ma 19 lat ale to takie dziecko jeszcze .....

AniaLi2 miesiące temu

Ja jestem przeciwna. Mój syn nie dostał się na studia ale ja i tak postawiłam na sowim aby poszedł do pracy i wynajął mieszkanie. Trudno , inaczej nie nauczy się samodzielności .

Niqua2 miesiące temu

Też mam ten problem i mieszane uczucia. A dodatkowo jestem tzw. Matką kwoką, więc u mnie wyrzucenie na swoje nie wchodzi w grę, bo ja bym sobie z tym nie poradziła psychicznie. Liczę na mądrość życiową moich dzieci. Dostały wędki a nie rybki i wierzę, że same poczują kiedy jest ten najlepszy moment na wyfrunięcie z gniazda😄

Liniana2 miesiące temu

Ja mam dwie córki , jedna już ma swoją rodzinę i mieszka daleko i bardzo za nimi tęsknię dlatego chciałabym aby druga młodsza córka została w domu jak najdłużej ...

MenoAdminka ADMIN2 miesiące temu

Trudno znaleźć złoty środek między wsparciem a odcinaniem pępowiny. Sama nie wyobrażam sobie wyrzucania na siłę, ale myślę, że kluczem jest postawienie jasnych granic. Mieszkanie z rodzicami musi być świadomym wyborem, a nie darmowym hotelem. Ciekawa jestem, co napiszą inne mamy!

Salomea2 miesiące temu

Mój syn studiuje ale mieszka w domu . Ja nie widzę w tym nic złego , przynajmniej odbudowaliśmy fajną relacje która w czasach jego liceum nie była najlepsza...

KarolinaS2 miesiące temu

Ja osobiście uważam że jak tylko skończą 18 lat im szybciej wyjdą z domu tym lepiej . Jak mój syn zdawał na studia to już wtedy dałam mu do zrozumienia że powinien wyjechać i studiować poza domem. Tak też się stało , dwa pierwsze lata mieszkał w akademiku, przyjeżdżał czasem na weekendy a teraz na trzecim roku jest już za granicą i już właściwie nie przyjeżdża - zakładam że już sobie radzi sam i o to chodziło !