Co naturalnego na podniesienie żelaza?
Cześć wszystkim. Mam pytanie jak sobie naturalnie podnieść poziom żelaza. Robiłam badanie krwi i wprawdzie nie mam jeszcze anemii, ale hemoglobina przy dolnej granicy, więc przy moich dość obfitych miesiączkach to pewnie tylko kwestia czasu. Co Wam pomogło?
ja polecam taką sałatkę : - mały ogórek zielony pokrojony w plasterki - 1/2 czerwonej cebulki pokrojonej w cienkie piórka - 1/2 awokado pokrojony w kostke - sok z 1/2 cebulki - pestki z dyni ( łyżka), sezam (opcja) - oliwa z oliwek lub olej lniany ( łyżka) - sól, pieprz do smaku wszystko wymieszajcie i smacznego !
Zgadzam się z Veroniką , nawet wprost można skorelować że to właśnie stan zapalny jelit może być powodem niskiej ferrytyny . Przewlekły stan zapalny jelit powoduje wzrost stężenia hepcydyny czyli hormonu regulującego gospodarkę żelazem , co ogranicza wchłaniania żelaza w jelicie . Towarzyszą temu jeszcze z reguły zaburzenia mikrobioty jelitowej co ogólnie pogarsza przyswajalność składników odżywczych. Dlatego trzeba zadbać o jelita !
można brać żelazo w suplementach miesiącami i nadal nie widzieć efektów bo wynika to z tego że organizm nie potrafi go wykorzystać - problem zaczyna się od trawienia . Jeżeli stężenie kwasu solnego w żołądku jest za niskie to żelazo nie jest właściwie przygotowane do wchłaniania , następnie jeżeli w jelitach stan błony śluzowej nie jest odpowiedni to jego wchłanianie będzie ograniczone. Trzeba zadbać też o przewód pokarmowy !
Ja robię sobie takie "koktajle ferytynowe" , bardzo dobre, poniżej składniki ( nie musi być dokładnie taka waga, ja raczej trzymam się proporcji : - siemię lniane 10 g - kiwi 80 g - szpinak 30g - pestki dyni 15g - natka pietruszki 5 g - pomarańcza 170 g Siemię lniane w całości ( nie zmielone) zalewamy ciepłą wodą - wytwarza się naturalny śluz który wspiera barierę jelitową i również poprawia warunki wchłaniania Dodatkowo dostarcza kwasów omega 3. Na razie go testuje, ale podobna ma działać właśnie taki zestaw bo witamina C z kiwi i pomarańczy zwiększa przyswajalność żelaza , do tego jest wsparcie jelit.
ja potwierdzam że przyjmowanie żelaza z tabletek nie działa - ja to przerobiłam , szkoda pieniędzy . tylko z pożywienia !
najważniejsze żeby oprócz wybierania produktów z żelazem wspomóc jego wchłanianie pomóc. Dodanie witaminy C do posiłku może zwiększyć wchłanianie żelaza nawet kilkukrotnie. Przykładowe połączenia to : mięso + surówka z papryki, kasza + natka pietruszki, owsianka + owoce (np. kiwi, truskawki)
Mnie pomógł zakwas z buraków - robię sama , teraz już mam taki nawyk że mam gotowy cały czas w lodówce , a w międzyczasie kisi się kolejny i tak w kółko.
Cześć! Potwierdzam, co już pisały dziewczyny, z owoców morza najwięcej żelaza mają ostrygi (nawet 5–8 mg/100 g), małże i ośmiornica. Warto je jeść z witaminą C (np. z cytryną), a herbatę i kawę odstawić na bok przy takich posiłkach. Powodzenia!
Nie wiem czy wiecie, bo o tym się mało pisze, ale prawdziwa bomba żelazowa to owoce morza a najbardziej ostrygi i małże. Są lepsze niż wątróbka jeśli chodzi o zawartość żelaza. Do tego polecam też sok z surowego buraka. U mnie taki zestaw zdziałał cuda.
Cześć! Przy obfitych miesiączkach też mi spada żelazo. Najlepiej działa u mnie połączenie: regularne jedzenie wątróbki (1–2x w tygodniu), czerwonego mięsa, soczewicy i szpinaku zawsze z dużą ilością witaminy C (cytryna, papryka, sok pomarańczowy). Unikam herbaty i kawy godzinę przed i po posiłkach z żelazem. Piję też napar z pokrzywy. Jest lepiej i trzymam kciuki za Ciebie! 💪