Logo
Wikiokoło miesiąc temu
Menopauza

Objawy menopauzy w wieku 45 lat?

Cześć dziewczyny. Jestem tu nowa i u mnie się chyba zaczyna. Mam 45 lat i ciekawi mnie jakie miałyście objawy w tym wieku. Mi najbardziej doskwiera bezsenność i potliwość w nocy, a jak było u Was w tym wieku?

10
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
jolaska26 dni temu

Ja mam 44 lata i też problem ze spaniem i poty w nocy, oprócz tego mam nietrzymanie moczu przy kichaniu i kaszlnięciu. Estradiol mam 20 , martwię się tym bo wiem że ma ogromny wpływ na organizm

Wiki26 dni temu

Te poty są straszne, ja się czasem muszę 2-3 razy w nocy przebierać, ale co ciekawe leje mi się tylko tak między piersiami pot, a u Ciebie jak to wygląda, cała się pocisz?

Adaokoło miesiąc temu

Cześć. Jak miałam ok. 45 lat to się wybudzałam w nocy i nie mogłam spać po 2, 3 godziny zasypiałam nad ranem, jak już do roboty trzeba było wstawać, więc chodziłam jak zombie. Ale najbardziej to mi już wtedy zaczęły doskwierać obfite miesiączki.

Damaokoło miesiąc temu

U mnie w tym wieku były tylko skrócone cykle, dopiero dużo później wjechały problemy ze wzdęciami i stany lękowe.

Niquaokoło miesiąc temu

Cześć. U mnie w tym wieku też się zaczęły problemy z wybudzaniem się i nie mogłam już potem zasnąć i do tego doszły problemy żoładkowe.

MenoAdminka ADMINokoło miesiąc temu

Cześć, witaj w naszym gronie i rozgość się! Wiek 45 lat to wręcz podręcznikowy moment, w którym do głosu dochodzi perimenopauza, czyli ten czas „przejściowy”. Twoje jajniki zaczynają powoli zwalniać obroty, produkują mniej estrogenów i progesteronu, a organizm natychmiast wysyła o tym sygnały. To, o czym piszesz – czyli bezsenność i nocne poty – to absolutna klasyka gatunku. Za nocne poty odpowiada nasz wewnętrzny termostat w mózgu (podwzgórze), który przez spadający estrogen po prostu głupieje i wysyła fałszywe sygnały, że organizm się przegrzewa. Z kolei bezsenność to często podwójny cios: z jednej strony wybudzają Cię wspomniane poty, a z drugiej strony brakuje progesteronu, który naturalnie działa na nas wyciszająco i ułatwia zasypianie. U mnie też tak się właśnie zaczynało i w podobnym wieku. Ale dobrze, że z nami jesteś i czym więcej będziesz wiedziała o tym co się dzieje z Tobą w związku z wygaszaniem żeńskiej płodności tym lżej przejdziesz te zmiany, to udowodnione naukowo! Przeczytaj artykuł pt. "Rola wiedzy i wsparcia społecznego w przebiegu menopauzy". Jest dostępny w naszej MenoBibliotece w kategorii Ciekawostki.