Objawy menopauzy w wieku 45 lat?
Cześć dziewczyny. Jestem tu nowa i u mnie się chyba zaczyna. Mam 45 lat i ciekawi mnie jakie miałyście objawy w tym wieku. Mi najbardziej doskwiera bezsenność i potliwość w nocy, a jak było u Was w tym wieku?
Ja mam 44 lata i też problem ze spaniem i poty w nocy, oprócz tego mam nietrzymanie moczu przy kichaniu i kaszlnięciu. Estradiol mam 20 , martwię się tym bo wiem że ma ogromny wpływ na organizm
Te poty są straszne, ja się czasem muszę 2-3 razy w nocy przebierać, ale co ciekawe leje mi się tylko tak między piersiami pot, a u Ciebie jak to wygląda, cała się pocisz?
Tak , zakrywam się i odkrywam na przemian bo nie wiem czy pocę się z meno czy z przegrzania. Ale odkryje się i jest mi zimno
To też mas jazdę, ciekawe co jeszcze przed nami, bo jak tak czytam inne posty to jestem przerażona, bo podobno im bliżej tej menopauzy tym gorzej, już jest mało ciekawie.
Cześć. Jak miałam ok. 45 lat to się wybudzałam w nocy i nie mogłam spać po 2, 3 godziny zasypiałam nad ranem, jak już do roboty trzeba było wstawać, więc chodziłam jak zombie. Ale najbardziej to mi już wtedy zaczęły doskwierać obfite miesiączki.
U mnie w tym wieku były tylko skrócone cykle, dopiero dużo później wjechały problemy ze wzdęciami i stany lękowe.
Cześć. U mnie w tym wieku też się zaczęły problemy z wybudzaniem się i nie mogłam już potem zasnąć i do tego doszły problemy żoładkowe.
Cześć, witaj w naszym gronie i rozgość się! Wiek 45 lat to wręcz podręcznikowy moment, w którym do głosu dochodzi perimenopauza, czyli ten czas „przejściowy”. Twoje jajniki zaczynają powoli zwalniać obroty, produkują mniej estrogenów i progesteronu, a organizm natychmiast wysyła o tym sygnały. To, o czym piszesz – czyli bezsenność i nocne poty – to absolutna klasyka gatunku. Za nocne poty odpowiada nasz wewnętrzny termostat w mózgu (podwzgórze), który przez spadający estrogen po prostu głupieje i wysyła fałszywe sygnały, że organizm się przegrzewa. Z kolei bezsenność to często podwójny cios: z jednej strony wybudzają Cię wspomniane poty, a z drugiej strony brakuje progesteronu, który naturalnie działa na nas wyciszająco i ułatwia zasypianie. U mnie też tak się właśnie zaczynało i w podobnym wieku. Ale dobrze, że z nami jesteś i czym więcej będziesz wiedziała o tym co się dzieje z Tobą w związku z wygaszaniem żeńskiej płodności tym lżej przejdziesz te zmiany, to udowodnione naukowo! Przeczytaj artykuł pt. "Rola wiedzy i wsparcia społecznego w przebiegu menopauzy". Jest dostępny w naszej MenoBibliotece w kategorii Ciekawostki.