Logo
MagdaB29 dni temu
Menopauza

Pierwsze objawy menopauzy po 40 roku życia

Cześć dziewczyny, ciekawi mnie jak to było u Was, czyli jak się wszystko zaczęło i skąd wiedziałyście, że to początek transformacji. U mnie zaczęło się od nasilenia PMS. Zawsze miałam z tym problem, ale tak po 40-tce mocno się nasiliło, zwłaszcza w kwestii bolesności piersi. I zaczęła się wtedy też u mnie bezsenność, a jak u Was wyglądały te początki?

8
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Marianka29 dni temu

Witam w klubie, jeśli chodzi o bezsenność, to moja zmora od początki zmian menopauzalnych i zaczęło się zaraz po 40-tce. Teraz już jest lepiej, ale co mi dało w kość to moje.

Ada29 dni temu

Hejka, u mnie też bezsenność była pierwszym zwiastunem ale do tego też straszna drażliwość, wszystko mnie wyprowadzało z równowagi i darłam się po domownikach. I

Cześć! Nasilenie PMS po 40. roku życia, silna tkliwość piersi oraz nagła bezsenność to absolutna klasyka na samym początku perimenopauzy. Wahania estrogenów i spadek progesteronu potrafią wywrócić dotychczasowy rytm do góry nogami, zanim jeszcze pojawią się wyraźnie nieregularne miesiączki czy uderzenia gorąca. U wielu kobiet to właśnie zaburzenia snu i nasilony PMS są pierwszym sygnałem tej hormonalnej transformacji. Bardzo się cieszę, że założyłaś ten wątek - mam nadzieję, że dziewczyny podzielą się swoimi historiami. Pozdrawiam

Niqua29 dni temu

Cześć, u mnie też zaczęło się od problemów ze snem. Ja się wybudzalam tak o 2-3 w nocy i patrzyłam w sufit. Sen przychodził nad ranem jak za chwilę trzeba było wstawać. Masakra, chodziłam nieprzytomna. Potem doszły jeszcze nocne poty i koniecznośc przebiera ia piżamy, czasem 2 razy w nocy nawet.