Logo
Ela19073 miesiące temu
Menopauza

Czy macie spadek libido ? Co z chęcią na sex ?

Jam mam temat, który pewnie nie jest do końca kojarzony wprost z menopauzą ale ja osobiście uważam że TAK ! Będę szczera: u mnie ochota na seks spadła niemal do zera. To nie jest tak, że nie kocham męża, ale po prostu nie czuję już podniecenia . Do tego nie mam już tyle nawilżenia pochwy co dawniej i naprawdę czuję dyskomfort a nawet ból w czasie stosunku Próbowałam już różnych żeli, globulek, ale problem siedzi też w głowie – po prostu już mi się nie chce . Jakie Wy macie na to sposoby? Czy korzystacie z pomocy seksuologa, czy może HTZ przywróciło Wam dawną energię? A może po prostu zaakceptowałyście, to że nie czujecie potrzeby - ale co na to wasi partnerzy ? przecież to widzą ... Czy też tak macie ? Pomóżcie !

8
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Ela19073 miesiące temu

Dzięki za komentarzem, lepiej się czuje wiedząc że nie jestem sama z tym problemem, poczytałam artykuły i zrozumiałam że chyba najlepiej na ten moment zaakceptować tą przejściową sytuację, dać sobie trochę czasu i zadbać o siebie. Jak to się mówi "dać czas czasowi" ....

Stanislawa713 miesiące temu

Ja też przeszłam ten etap braku chęci na jakiekolwiek współżycie. Tak bardzo zamknęłam się w sobie że miałam wrażenie że to już nigdy nie wróci. W pewnym sensie się z tym pogodziłam , a do tego poczułam się jakbym się strasznie zestarzała... Do tego wszystko mnie wkurzało , a już na pewno zachowanie mojego męża . Przeczytałam sobie książkę : Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus Autor: John Gray. To pomogło przypomnieć sobie różnice między nami a potem drobnymi krokami , zaczęłam od tego że kupiłam sobie fajną bieliznę taką w której dobrze się czuję , wprowadzałam pewnego rodzaju rytuał związany "z tym" wieczorem itd ... dziś już jest znacznie lepiej :-)

Ada3 miesiące temu

hmmm rzekłabym a co to takiego, bo ostatnio nie doświadczam zbyt często bo ochota coraz mniejsza i już mi się nie chce, na szczęście nie tylko mi sie nie chce ;-)

Salomea3 miesiące temu

fajnie że napisałaś w tym temacie , naprawdę , bo nie ma z kim porozmawiać , temat wciąż "trudny".... Ja tez mam to zmęczenie i wręcz unikanie seksu .Myślę sobie że nawet jak zwierzę się bliskim koleżankom, to mam poczucie że wyjdę na jakąś "oziębłą " albo powiedzą że zaniedbuję własnego faceta. Ja również uważam też że jest tego przyczyna związana z menopauzą , dlatego potrzebne jest abyśmy miały tego świadomość, następnie edukowały naszych partnerów - że to jest normalne !!!, i dały sobie czas aby wyjść z tych zawirowań hormonalnych .

Dama3 miesiące temu

U mnie też słabo, ale to nigdy nie była jakaś szczególnie ważna sfera mojego życia, więc bardzo nad tym nie ubolewam. Nie mam też stałego partnera, więc ten problem mnie słabo dotyczy, ale współczuje Ci bo jesteś w stałym związku, więc musi być Ci ciężko.

Niqua3 miesiące temu

U mbie jako tako. Wprawdzie rzadziej niż za młodu ale zawsze coś.

MenoAdminka ADMIN3 miesiące temu

Rozumiem, że ten temat bywa trudny i może budzić sporo frustracji, ale pamiętaj, że nie jesteś w tym sama – wiele kobiet na pewnym etapie menopauzy przechodzi przez podobne wyzwania związane z intymnością. To zupełnie naturalny proces, który wynika ze zmian hormonalnych zachodzących w organizmie, ale dobrą wiadomością jest to, że istnieją skuteczne sposoby, aby odzyskać komfort i ochotę na bliskość. Jeśli szukasz konkretnych wskazówek i chcesz lepiej zrozumieć, co dzieje się z Twoim ciałem oraz jak sobie z tym poradzić, gorąco zachęcam Cię do lektury naszego artykułu opublikowanego w MenoBibliotece: "Jak rozwiązać problemy z niskim libido", gdzie znajdziesz solidną dawkę wiedzy i praktycznych porad. Myślę, że inne kobiety podzielą się praktycznymi radami w tym temacie.