Logo
Barbarella20około miesiąc temu
Menopauza

Zmiany w odczuciach smaku

Witam . Mam 50 lat i już nie miesiączkuje . Obecnie stosuje HTZ od półtora miesiąca . Rok temu zmieniły mi się smaki a smak słodki odczuwam jako gorzki lub mdły . Lekarz powiedział że to od zaburzeń hormonalnych związanych z menopauzą . Ciekawa jestem czy któraś z Pań też tak ma i czy jest szansa że kiedyś wróci to do normy .

4
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Nutikaokoło miesiąc temu

Tak sobie myślę, to wplyw na jeden ze zmysłów. I musi być frustrujące. Nie mam tego objawu, kiedyś mialam takie chwilowe niesmaki, zmiany smaku i zapachu z ust.. Zadbałam tak o paszczę: 1) usunęłam 2 martwe zęby leczone kanałowo i jeden z koroną (oczywiście jak się okazało po tomografii stożkowej, żaden z kanałów nie jest prawidłowo wypelniony) pozbyłam się czegoś co daje permanentnie stan zapalny o niskim nasileniu, 2) Przed ciążą (23 lata temu) wymienilam stare amalgamaty, 3) codziennie używam irygatora do przestrzeni miedzyzebowych i kieszonek i 4) 2x w roku ( raz na NFZ i raz za pieniązek) robię skaling aby pozbyć sie plytki/osadu. Pod plytka nazebną/kamieniem nastepuje stan zapalny przez bytujace tam drobnoustroje. To wszystko spowodowało, że kompletnie nie mam kłopotu ze smakiem, zapachem. Bardzo polecam bo to niesamowicie poprawiło mi jakość. Pamietam to usuwanie, okropny był zapach po otwarciu. Taki ząb to ciało obce dla organizmu i siedlisko patogenów. Warto popatrzeć też na te czynniki.

RenataBokoło miesiąc temu

Cześć! U mnie słodkie rzeczy nagle zaczęły mi strasznie gorzknieć w ustach i wszystko wydawało się mdłe. Ten stan trwał ładnych kilka miesięcy, ale z czasem organizm sam zaczął się przyzwyczajać do nowego poziomu hormonów i wszystko zaczęło powoli wracać do normy, więc głowa do góry, to na pewno minie! Mi w tym czasie bardzo pomogło naturalne wsparcie: zaczęłam pić napary z szałwii, która świetnie tonizuje i odświeża jamę ustną, oraz regularnie siemię lniane, które genialnie nawilża śluzówki od środka. Bardzo pilnowałam też nawodnienia, piłam mnóstwo wody z odrobiną soku z limonki lub mięty, żeby pobudzić ślinianki do pracy, bo suchość w ustach tylko potęgowała ten dziwny posmak. Skoro bierzesz HTZ, to Twoje hormony dostaną dodatkowe wsparcie, więc pewnie ureguluje się to jeszcze szybciej niż u mnie, po prostu daj swojemu ciału chwilę na adaptację!

Adaokoło miesiąc temu

Cześć! Mam od roku – pieczenie języka i metaliczny posmak. U mnie trochę się polepszyło jak zaczęłam suplementować witaminę B12 i żelazo (miałam niedobory) i zmieniłam pastę do zębów na taką bez mentolu i SLS. Trzymaj się i oby szybko Ci się polepszyło, bo wiem jakie to denerwujące.

MenoAdminka ADMINokoło miesiąc temu

Dzień dobry Barbarella20! Witaj na naszym MenoForum. To, o czym piszesz, jest jak najbardziej rzeczywistym i opisywanym przez kobiety objawem – spadający poziom estrogenów w trakcie menopauzy wpływa na śluzówkę jamy ustnej, gęstość śliny, a nawet na same kubki smakowe, co może całkowicie przekręcić odczuwanie smaków (często potrawy słodkie zaczynają smakować gorzko, metalicznie lub mdło). Twój lekarz ma pełną rację, że to sprawka hormonów. Półtora miesiąca stosowania HTZ to stosunkowo krótki czas – organizm dopiero adaptuje się do nowych dawek hormonów i proces stabilizacji receptorów oraz śluzówki może potrwać od kilku miesięcy do nawet pół roku, dlatego warto dać terapii jeszcze trochę czasu. Bardzo często po pełnym ustabilizowaniu gospodarki hormonalnej zmysł smaku wraca do normy lub te uciążliwe dysproporcje znacznie łagodnieją. W międzyczasie warto bardzo dbać o nawilżenie jamy ustnej, pić dużo wody i unikać potraw, które dodatkowo podrażniają śluzówkę. Dziewczyny, czy któraś z Was również zmagała się z taką zmianą smaków? Jak długo to u Was trwało? Dajcie znać i wesprzyjcie naszą nową Forumowiczkę! Pozdrawiam ciepło!