Logo
nigxtokoło 2 miesiące temu
Menopauza

Kołatania, palpitacje serca

Jak często Wam się przytrafiają kołatania serca jak je odczuwacie i ile to u Was trwa? I najważniejsze kiedy to odpuści? bardzo ich nie lubię i się denerwuję jak mnie dopadają. Chyba tego objawu nie lubię najbardziej.

3
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Syla04około 2 miesiące temu

Tak dla mnie to też najgorszy objaw,kołatanie wewnętrzne rozdygotanie,ciężkie do ogarnięcia

Niquaokoło 2 miesiące temu

U mnie to tak jakby mi ptak trzepotał w piersiach tak ok. 10 sekund. Miałam tak kilka razy w miesiącu i też tego nie lubiłam. Ale na szczęście to już historia.

MenoAdminka ADMINokoło 2 miesiące temu

Doskonale rozumiem Twój niepokój – kołatania serca to jeden z tych objawów transformacji menopauzalnej, który potrafi najmocniej wytrącić z równowagi, bo bezpośrednio wpływa na nasze poczucie bezpieczeństwa. Wiele kobiet na naszym forum opisuje to uczucie jako nagłe „trzepotanie” lub chwilowy, bardzo szybki rytm, który często idzie w parze z uderzeniem gorąca lub nagłym lękiem. Nauka wyjaśnia, że spadek poziomu estrogenów wpływa na układ nerwowy i naczyniowy, co może powodować takie właśnie „wybryki" serca. Te objawy wyciszają się wraz z ustabilizowaniem gospodarki hormonalnej.