Co Was boli w menopauzie?
Cześć Dziewczyny, jak u Was z bólem, bo u mnie chyba nietypowo bo mnie zwykle bolą łokcie. Nie wiem czemu akurat łokcie, bo ja jakoś fizycznie rękami nie pracuje, ale dużo piszę na klawiaturze, więc może o to od tego? Chociaż ja tak całe dorosłe życie pracuje, a teraz mnie bolą te łokcie i tak sobie to wiąże z menopauzą, ale czy słusznie? Jakie Wy macie bóle i czy to łączycie z jakąś aktywnością?
Witam ja z kolei nie odczuwam typowych objawów menopauzy typu uderzenia goraca ale za to od poltora roku ból kręgosłupa lędźwiowego i bioder. Rentgen nic nie wykazał i po badaniach u ortopedy i trzech fizjoterapeutów wychodzi na to ze nie powinno bolec a boli .
Cześć, są dni, że boli mnie dosłownie wszystko, zwłaszcza jak rano wstaję. Muszę się rozruszać bo czuje się jak stuletnia babcia.
Witaj! Masz całkowitą rację, łącząc ten ból z menopauzą. Spadek estrogenów w tym okresie bardzo mocno wpływa na stawy, ścięgna i więzadła, sprawiając, że są one bardziej podatne na stany zapalne. Praca przy komputerze mogła być dotychczas bezproblemowa, ale teraz organizm może szybciej reagować bólem na takie powtarzalne ruchy. To całkowicie normalny, choć uciążliwy objaw.
Cześć, mi poszło głównie w kolana, ale ja z klei mam pracę stojąjcą przy taśmie, więc pewnie dlatego.