Menopauza - kiedy najpóźniej ???
Drogie Panie , mam pytanie czy spotkałyście się z jakimiś badaniami lub przypadkiem z życia/otoczenia , kiedy najpóźniej może nastąpić menopauza ? Ja zaczynam się poważnie zastanawiać nad swoją sytuacją ponieważ mam 57 lat i nadal miesiączkuje !!!! Nie są to może bardzo regularne miesiączki ale przerwy nie są większe niż ok 40 dni . Czy można przechodzić menopauzę w wieku 60 lat + ???
Ja mam 55 i właśnie dostałam miesiączkę po 172 dniach przerwy (!) ja już chciałabym żeby się skończyło ....
Zobaczcie jak bardzo to jest indywidualne i jak duży może być "rozstrzał" menopauzy - ja miałam w wieku 49 lat , czyli można pewnie już przyjąć że 10 lat wcześniej niż KarolinaS. !!!
Witaj! Twoja sytuacja może wydawać się nietypowa, ale statystyki pokazują, że mieścisz się w granicach fizjologicznej normy, choć jesteś w grupie tzw. późnej menopauzy. Oto kilka faktów opartych na danych medycznych, które mogą Cię uspokoić: średni wiek wystąpienia ostatniej miesiączki w Polsce to około 50 lat, jednak norma jest bardzo szeroka i przyjmuje się, że naturalna menopauza następuje zazwyczaj między 45. a 55. rokiem życia. Jeśli występuje ona po 55. roku życia, mówimy o późnej menopauzie, co dotyczy mniej niż 2 % kobiet. Zjawisko miesiączkowania w okolicach 60. roku życia jest bardzo rzadkie, ale możliwe, a wpływ na to mają zazwyczaj genetyka (jeśli Twoja mama lub babcia również późno przekwitały), masa ciała (tkanka tłuszczowa produkuje estrogeny, co może przedłużać aktywność hormonalną) oraz styl życia, ponieważ brak palenia tytoniu statystycznie opóźnia moment wejścia w menopauzę o średnio 2 lata. Choć późna menopauza ma swoje plusy, bo estrogeny dłużej chronią Twoje kości i układ krwionośny, warto zachować czujność i pamiętać o profilaktyce. Przy cyklach trwających powyżej 55. roku życia kluczowe są regularne wizyty u ginekologa i badanie USG dopochwowe, aby monitorować grubość endometrium, a także warto sprawdzić poziom hormonów (FSH i estradiol), aby dowiedzieć się, czy te 40-dniowe przerwy to już faktycznie okres okołomenopauzalny.