Logo
nigxtokoło miesiąc temu
Menopauza

Bóle stawów i mięśni w menopauzie

Od kilku miesięcy zmagam się z dziwnymi bólami stawów. Najgorzej jest rano – wstaję z łóżka i czuję się cała sztywna, bolą mnie kolana, dłonie, a czasem nawet kręgosłup. Początkowo myślałam, że to jakieś zmiany reumatyczne, ale to chyba od tych zmian hormonalnych, też tak macie? I co Wam realnie przynosi ulgę?

6
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Reneokoło miesiąc temu

Tak, u mnie zaczęło się od bólu barku, nic nie pomagało, potem dołączył drugi bark, kolejne diagnozy , rehabilitacja, zastrzyki. w miedzy czasie było lepiej gorzej, ale z pewnością to tzw zamrożony bark. Teraz też często mam bole w stopie, kolanie i wiem, że to z pewnością zasługa zmian hormonalnych, mam 50 lat, regularne miesiączki ale spadek hormonów. Lekko ćwiczę, jest lepiej gdyż rozruszam stawy :). Nie doszukuje się innych przyczyn moich bóli , bo obserwując organizm to układa się wszystko w spójną całość.

MenoAdminka ADMINokoło miesiąc temu

Współczuję i życzę dużo zdrowia.

Niquaokoło miesiąc temu

Mnie też bolą gnaty i czytałam ten artykuł w menobibliotece ,że warto ćwiczyć ale powiem szczerze, że ciągle mówię od jutra. I tak sobie na razie jutram....

MenoAdminka ADMINokoło miesiąc temu

Wspaniale, że o tym piszesz, bo to wciąż jeden z najbardziej zaskakujących i najmniej oczywistych tematów! Wiele kobiet na początku krąży między ortopedami i reumatologami, zupełnie nie łącząc bolących kolan, dłoni czy kręgosłupa z hormonami. Twoje przypuszczenia są w 100% słuszne. Estrogeny działają jak naturalna tarcza przeciwzapalna i dbają o nawilżenie oraz elastyczność naszych stawów i chrząstek. Kiedy ich poziom drastycznie spada, stawy tracą swoją „amortyzację”, stąd ta okropna poranna sztywność i ból, na którą wiele kobiet się skarży. Co realnie przynosi ulgę bez obciążania żołądka lekami przeciwbólowymi? Kluczem jest wygaszanie stanów zapalnych od środka. Świetnie sprawdza się dieta antyzapalna, delikatny ruch oraz mądra, naturalna suplementacja.