Skrócone cykle o kilka dni
Witam wszystkich jako nowa osoba na menoforum. Od kilku miesięcy mam skrócone cykle, zawsze miałam tak 26-27, a mam 22-24. Czytałam w menobibliotece, że tak się to wszystko zaczyna, ale ciekawa jestem jak długo u Was trwał ten etap, zanim się zaczęła właściwa transformacja. Przy okazji dzięki dla twórców za menopedię, to prawdziwa skarbnica wiedzy!
Witaj, ja chyba wiele nie pomogę, bo nie mam zapisanych danych z tego okresu, ale tak na oko z tego co pamiętam to raczej były lata niż miesiące.
Hej, ja chyba z długodystansowców bo u mnie skŕócone cykle trwały ponad 4 lata, a potem zaczęła się prawdziwa jazda z miesiączkami.
Witaj w naszym gronie! Skracanie się cykli to rzeczywiście jeden z pierwszych zwiastunów wygaszania żeńskiej płodności. Wynika to najczęściej ze spadku rezerwy jajnikowej i zmian w poziomie hormonów, co powoduje, że pęcherzyk jajnikowy szybciej dojrzewa, a faza folikularna ulega skróceniu. Warto pamiętać, że każda z nas przechodzi przez ten czas w swoim własnym tempie. U jednych kobiet faza skracania się cykli trwa kilka miesięcy, u innych może przeciągać się nawet do kilku lat, zanim cykle zaczną się wydłużać, stawać nieregularne, aż w końcu zanikną. Nie ma tu jednej "normy", dlatego tak ważne jest obserwowanie własnego organizmu i zapisywanie objawów. Dobrze, że już zajrzałaś do menobiblioteki - to zdecydowanie najlepsze źródło rzetelnej wiedzy. Jeśli jeszcze tego nie robisz, warto zacząć prowadzić autoobserwację i zapisywać te zmiany oraz objawy w naszym MenoNawigatorze. Te dane będą bardzo cenne podczas wizyty u ginekologa, jeśli poczujesz, że potrzebujesz konsultacji lub wsparcia w łagodzeniu innych ewentualnych objawów. Rozgość się na forum, czytaj, pytaj i pamiętaj, że nie jesteś w tym sama.