Plamienie 13 miesięcy po menopauzie
A tak się cieszyłam, że już mam święty spokój , a tu taka niespodzianka z rana, mam plamienie i nie wiem czy to się rozkręci w normalny okres, czy o co chodzi. Pobolewał mnie brzuch od kilku dni, ale te tego się nie spodziewałam. Martwię się i dzień już mam zepsuty, bo teraz cały czas będę tylko o tym myśleć, a pracować trzeba.
Wspólczuję ci ale z pewnością sie okaże, że to nic poważnego. Zawłaszcza że nie minęło dużo od ostatniej miesiączķi. Przytulam❤️
Witaj! Rozumiem Twój stres - po tylu miesiącach spokoju taki poranek potrafi naprawdę zepsuć humor i wybić z rytmu. Weź jednak głęboki oddech i pamiętaj, że nasz organizm nie ma wbudowanego zegarka ani kalendarza, który idealnie po 365 dniach na zawsze zamyka temat. Hormony potrafią płatać figle, a ból brzucha i plamienie mogą być wynikiem zwykłych zawirowań hormonalnych, polipów czy suchości błon śluzowych. Jednak z medycznego punktu widzenia każde plamienie po ponad roku od ostatniej miesiączki traktuje się jako krwawienie pomenopauzalne i zawsze wymaga ono kontroli u ginekologa. Nie oznacza to od razu najgorszego, ale lekarz musi zrobić USG i ocenić sytuację, by wykluczyć poważniejsze przyczyny. Zamiast zamartwiać się w pracy i pisać czarne scenariusze, po prostu zadzwoń dzisiaj i umów się na wizytę. Zabezpiecz się higienicznie, spokojnie dokończ dzień, a diagnozę zostaw specjaliście - szybka konsultacja najszybciej przywróci Ci święty spokój!