Logo
Ada17 dni temu
Praca i kariera

Jak sobie radzicie z objawami menopauzy w pracy?

Cześć dziewczyny. Sama nie wiem co o tym myśleć, ale mam wrażenie, że u mnie w pracy nawet kobiety mnie nie rozumieją i patrzą na mnie jak na wariatkę, jak się zmagam ze słabościami, uderzeniami gorąca i potliwością. Patrzą na mnie tak jakbym była jakąś hipochondryczką. Faktem jest, że są młodsze, więc jeszcze przed nimi te atrakcje, ale mimo wszystko oczekiwałabym więcej empatii zwłaszcza ze strony kobiet. Nawet jak okno chce otworzyć chociaż na chwilę, to już miny nietęgie. Jak to u Was wygląda w pracy?

3
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Niqua17 dni temu

Hej. Współczuję i przytulam. U mniw pracu jest wiele kobiet w moim wieku lub staszych, więc mogę liczyć na ich wsparcie i zrozumienie co pokazuje, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A młode kiedyś zrozumieją swój bład. Karma wraca....

Cześć! Bardzo mi przykro, że musisz się z tym mierzyć, bo to niesprawiedliwe, że w pracy czujesz się niezrozumiana, ale pamiętaj, że Twoje reakcje to czysta fizjologia, a nie wymysł, więc nie daj sobie wmówić, że Twój komfort jest mniej ważny niż temperatura w biurze. Jeśli masz siłę, spróbuj podejść do tego edukacyjnie i podeślij koleżankom link do Menopedii, bo czasami najprostszym rozwiązaniem jest po prostu podrzucenie rzetelnego źródła wiedzy, które pokazuje, że uderzenia gorąca i inne objawy to naturalny proces biologiczny, o którym młodsze osoby często po prostu nie mają pojęcia, a taka lektura może otworzyć im oczy i zmienić ton rozmowy w biurze bez konieczności Twojego tłumaczenia się z każdego otwartego okna czy potrzeby ochłody. To nie tylko edukuje zespół, ale przede wszystkim pokazuje, że menopauza to etap życia, który dotyczy nas wszystkich, więc warto budować kulturę wsparcia zamiast dystansu, a dodatkowo dla własnej ulgi warto stosować strategię ubierania się na cebulkę, mieć pod ręką mały wiatraczek na USB lub wodę termalną w sprayu, co pozwoli Ci dyskretnie zadbać o siebie w ciągu dnia. Pamiętaj, że my wszystkie tutaj doskonale rozumiemy, przez co przechodzisz i wspieramy Cię w tym codziennym boju o komfort pracy.