Logo
MonikaC6 dni temu
Menopauza

Ile przytyłyście w perimenopauzie i po menopauzie?

Cześć dziewczyny, nurtuje mnie temat tycia. Ja jestem dopiero na początku drogi i trochę mnie to niepokoi. W menobibliotece wyczytałam, że średnio jest to 0,7 kg na rok a ja mam +3 kg na liczniku w ciągu roku, jak tak dalej pójdzie będzie katastrofa zanim osiągnę menopauzę. A z tego co czytałam otyłość nasila objawy. Jestem przerażona.

7
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Nutika5 dni temu

Mi udaje się utrzymać wagę, ale apetyt mam bardzo duży. Odmawiam sobie, ale robię też przyjemność 1x dziennie lody, ciasto w kontrolowanych ilościach. Organizm kobiety w menopauzie nie potrzebuje już takiej ilości jedzenia, staram się to pamiętać. Chciałabym przejść na 2 posiłki w oknie, ale dam sobie jeszcze czas. Na razie mam fazę z apetytem.

Cześć! Przede wszystkim weź głęboki oddech - absolutnie nie jesteś w tym sama i Twoje przerażenie jest w pełni zrozumiałe. ❤️ Statystyki to tylko uśrednione liczby, a każde ciało reaguje na zmiany hormonalne we własnym tempie. Skok o 3 kg w rok na początku perimenopauzy zdarza się bardzo wielu kobietom – to czas, kiedy drastycznie zmienia się nasza gospodarka węglowodanowa i spada masa mięśniowa. To, co najważniejsze: to nie jest wyrok i ta tendencja wcale nie musi się utrzymywać! To świetny moment, żeby zamiast rygorystycznych diet, podejść do swojego ciała z ogromną czułością i postawić na dietę śródziemnomorską oraz ruch (szczególnie trening oporowy/siłowy, który ratuje nasze mięśnie). Zerknij do MenoBiblioteki mamy tam sporo artykułów o tym, jak bezpiecznie okiełznać ten metabolizm. Trzymaj się ciepło, dasz radę! Bilans hormonalny się ustabilizuje. ✨🌸

Niqua6 dni temu

Hej. Ja przyryłam w perimenopauzie w sumie 8kg, a całe życie byłam raczej szczupła, więc bardzo mi to przeszkadzało. 🙁 wzięłam się więc za siebie i po menopauzie zrzuciłam.