Logo
Wiki9 dni temu
Menopauza

Plamienie zamiast okresu

Cześć kochane, doradźcie bo zgłupiałam. Powinnam dostać miesiączkę kilka dni temu, ale jak na razie to takie byle co, raczej plamienie niż krwawienie. Czy też tak miałyście, czy to się rozkręci w normalny okres, czy to po prostu mam uznać za miesiączkę i odnotować w menonawigatorze jako skąpa?

5
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto

Cześć! To zupełnie zrozumiałe, że czujesz się niepewnie - w okresie okołomenopauzalnym takie zmiany są bardzo częste. Na razie proponuję, abyś poobserwowała sytuację jeszcze przez kilka dni, bo niewykluczone, że krwawienie jeszcze się rozkręci. Jeśli jednak plamienie pozostanie skąpe i na tym się skończy, odnotuj to w MenoNawigatorze jako miesiączkę, zaznaczając ją jako skąpą. Gdyby natomiast plamienie okazało się tylko wstępem do pełnego krwawienia, może to świadczyć o niedomodze lutealnej, która często objawia się właśnie plamieniami przed miesiączką - w takim przypadku, gdy krwawienie się rozkręci, zapisz to już jako swoją normalną miesiączkę z datą startu normalnego krwawienia (nie uwzględniaj tych dni plamienia wtedy).

Wiki8 dni temu

Dzięki za wyjaśnienie. Się dziś rozkręciło, więc zanotowałam dziś 1 dzień okresu w menonawigatorze.

Nutika5 dni temu

Moje okresy w ostatnim czasie w peri właśnie takie były, najpierw plamienie - brunatna wydzielina, a po 2-4 dniach rozkręcało się standardowo.

Nie ma za co!