Logo
MonikaC7 dni temu
Menopauza

Skrócone cykle o kilka dni

Witam wszystkich jako nowa osoba na menoforum. Od kilku miesięcy mam skrócone cykle, zawsze miałam tak 26-27, a mam 22-24. Czytałam w menobibliotece, że tak się to wszystko zaczyna, ale ciekawa jestem jak długo u Was trwał ten etap, zanim się zaczęła właściwa transformacja. Przy okazji dzięki dla twórców za menopedię, to prawdziwa skarbnica wiedzy!

5
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
RenataB7 dni temu

Witaj, ja chyba wiele nie pomogę, bo nie mam zapisanych danych z tego okresu, ale tak na oko z tego co pamiętam to raczej były lata niż miesiące.

Niqua7 dni temu

Hej, ja chyba z długodystansowców bo u mnie skŕócone cykle trwały ponad 4 lata, a potem zaczęła się prawdziwa jazda z miesiączkami.

Witaj w naszym gronie! Skracanie się cykli to rzeczywiście jeden z pierwszych zwiastunów wygaszania żeńskiej płodności. Wynika to najczęściej ze spadku rezerwy jajnikowej i zmian w poziomie hormonów, co powoduje, że pęcherzyk jajnikowy szybciej dojrzewa, a faza folikularna ulega skróceniu. Warto pamiętać, że każda z nas przechodzi przez ten czas w swoim własnym tempie. U jednych kobiet faza skracania się cykli trwa kilka miesięcy, u innych może przeciągać się nawet do kilku lat, zanim cykle zaczną się wydłużać, stawać nieregularne, aż w końcu zanikną. Nie ma tu jednej "normy", dlatego tak ważne jest obserwowanie własnego organizmu i zapisywanie objawów. Dobrze, że już zajrzałaś do menobiblioteki - to zdecydowanie najlepsze źródło rzetelnej wiedzy. Jeśli jeszcze tego nie robisz, warto zacząć prowadzić autoobserwację i zapisywać te zmiany oraz objawy w naszym MenoNawigatorze. Te dane będą bardzo cenne podczas wizyty u ginekologa, jeśli poczujesz, że potrzebujesz konsultacji lub wsparcia w łagodzeniu innych ewentualnych objawów. Rozgość się na forum, czytaj, pytaj i pamiętaj, że nie jesteś w tym sama.

MonikaC6 dni temu

Dziękuję za wyjaśnienia i miłe przyjęcie.