Logo
Dama21 dni temu
Menopauza

Brązowe plamienie

Cześć, jestem w perimenopauzie i właśnie mam takie brązowe plamienie. Nigdy wcześniej takiego czegoś u siebie nie zaobserwowałam, powinnam za kilka dni dostać miesiączkę. Czy tak miałyście, czy to coś poważnego, wizytę mam ustaloną we wrześniu na NFZ i nie wiem czy czekać czy lecieć gdzieś prywatnie, chociaż nie ukrywam, że mi się nie przelewa i wołałabym dotrwać do tej wrześniowej wizyty. Brzuch mnie tak ćmi jak na okres.

6
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Micalina35518 dni temu

Ja mam tak po okresie właśnie. Brązowe upławy parę dni.nie wiem co to

Witaj! Brązowe upławy lub plamienia zaraz po okresie zdarzają się w okresie perimenopauzy bardzo często. Brązowy kolor oznacza po prostu „starą”, utlenioną krew. W wyniku wahań hormonalnych złuszczanie macicy pod koniec miesiączki bywa wolniejsze i bardziej rozciągnięte w czasie. Jeśli plamienie trwa zaledwie kilka dni i mija, zazwyczaj nie ma powrotu do niepokoju. Obserwuj jednak swój organizm — gdyby plamienia przedłużały się, powtarzały przy każdym cyklu, pojawiały po stosunku albo towarzyszył im silny ból czy nieprzyjemny zapach, warto skonsultować to z ginekologiem (np. zrobić USG dopochwowe, by wykluczyć polipy czy nieprawidłowości śluzówki).

Niqua21 dni temu

Hejka, ja często miałam plamienia przed miesiączką w perimenopauzie. Tak mi się już pod koniec zaczynał okres zanim mi się rozkręcał na dobre.

Cześć! Przede wszystkim spokojnie – brązowe plamienia przed miesiączką w okresie perimenopauzy zdarzają się bardzo często. Wynikają zazwyczaj z niedomogi ciałka żółtego i spadku poziomu progesteronu, przez co złuszczanie endometrium nie przebiega tak sprawnie jak dawniej, a utleniona krew przyjmuje ciemniejszą, brązową barwę. Ból brzucha jak na okres dodatkowo wskazuje na to, że organizm po prostu próbuje rozkręcić krwawienie. Jeżeli to jednorazowy incydent, plamienie jest skąpe i nie towarzyszy mu silny ból, gorączka ani obfite krwawienie, spokojnie możesz poczekać do zaplanowanej wizyty we wrześniu. Kiedy jednak warto przyspieszyć wizytę (nawet prywatnie lub w ramach pilnego przyjęcia): - gdyby plamienie zmieniło się w obfite, ciągłe krwawienie, - gdyby pojawiły się silne, ostre bóle podbrzusza nieustępujące po łagodnych lekach rozkurczowych/przeciwbólowych, - gdyby plamienia utrzymywały się bez przerwy przez wiele dni. Daj znać, jak się czujesz za dzień lub dwa, gdy miesiączka powinna się już w pełni rozkręcić.