kołatanie serca i dziwne „przeskoki”
Ale się wczoraj przestraszyłam, jakby serce na chwilę stanęło, potem mocno uderzało. Od razu byłam spocona i przerażona, że coś poważnego się dzieje. Poleciałam dziś do lekarza i zrobili mi w przychodni EKG i wyszło ok, więc to pewnie te słynne kołatania serca. Dobrze, że coś o tym wiedziałam, bo bym chyba zwału ze strachu dostała.
Rozumiem Cię bardzo dobrze. Te nagłe kołatania serca i uczucie „przeskoku” albo zatrzymania to jeden z bardziej nieprzyjemnych i niepokojących objawów perimenopauzy. Wiele z nas przechodziło przez dokładnie to samo i pierwsze takie epizody potrafią naprawdę wystraszyć. Dobrze, że szybko zrobiłaś EKG - super reakcja. Skoro wynik jest prawidłowy, to najprawdopodobniej rzeczywiście chodzi o wahania hormonalne wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Często pomaga wtedy regularna suplementacja magnezu i potasu (po konsultacji z lekarzem), ograniczenie kofeiny oraz wieczorne wyciszenie. Trzymaj się ciepło i dawaj znać, jak się czujesz. Nie jesteś z tym sama. Pozdrawiam serdecznie