Logo
Livia54około 2 miesiące temu
Menopauza

Przerost endometrium

Witajcie, czy któraś z Was miała przerost endometrium i rozrost prosty bez atypii?

9
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Nutikaokoło 2 miesiące temu

Ja miałam w okolo 130 dniu cyklu 10 mm, po 5 dniach 12 mm i pewnie dalej rosło ( cykl trwał 146 dni). Po podaniu progesteronu przez 10 dni pierwszego dnia po odstawieniu wszystko się pięknie zaczęło złuszczać ( 6 dni.)). Dwoch lekarzy oglądało w usg gin i nie oceniano tego jako rozrost tylko naturalny proces. Winnym był niski progesteron. Teraz przyjmuje codziennie mikronizowany i mam nadzieję, że bedzie ok.

MenoAdminka ADMINokoło 2 miesiące temu

Witaj Livia54 na naszym MenoForum! Przede wszystkim chcę Cię uspokoić - dopisek „bez atypii” to bardzo dobra wiadomość, bo oznacza, że zmiana jest łagodna i nie ma tam komórek nowotworowych. Taki przerost najczęściej leczy się prosto, np. hormonami. Czy lekarz podał Ci dokładną grubość endometrium z badania USG? Czy zaproponował już jakieś leczenie albo zabieg? Daj też znać, czy miałaś obfite krwawienia i czy jesteś przed, czy po menopauzie.

Moje wyniki to Estradiol 64,19 w lutym był 19,0,FSH46,06, Progesteron 0,20 Ostatnia miesiączka rok temu w maju ale w międzyczasie były krwawienia po 9 mcach i ten rozrost bez atypii.Nie wiem czy to menopauza czy Petko ,każdy lekarz mówi co innego

MenoAdminka ADMINokoło 2 miesiące temu

To jesteś wciąż w perimenopauzie, bo nie minęło 12 m-cy bez krwawień, ale już w późnej fazie o czym świadczą zarówno wyniki badań hormonalnych jak i długie przerwy między miesiączkami. Masz niski progesteron i stąd te problemy z przerostem endometrium i zaleceniami obu lekarzy, aby go dołożyć z zewnątrz.

Endometrium 5,5 teraz.Wczesniej 10,8 mm

Ostatnio miałam krwawienie przez 4 tygodnie po abrazji.Lekarz przepisał mi Prover a inny Slinde .Nie wiem czy mogę to zażywać,boję się trochę