Logo
Livia54około 2 miesiące temu
Menopauza

Przerost endometrium

Witajcie, czy któraś z Was miała przerost endometrium i rozrost prosty bez atypii?

9
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto
Nutikaokoło 2 miesiące temu

Ja miałam w okolo 130 dniu cyklu 10 mm, po 5 dniach 12 mm i pewnie dalej rosło ( cykl trwał 146 dni). Po podaniu progesteronu przez 10 dni pierwszego dnia po odstawieniu wszystko się pięknie zaczęło złuszczać ( 6 dni.)). Dwoch lekarzy oglądało w usg gin i nie oceniano tego jako rozrost tylko naturalny proces. Winnym był niski progesteron. Teraz przyjmuje codziennie mikronizowany i mam nadzieję, że bedzie ok.

MenoAdminka ADMINokoło 2 miesiące temu

Witaj Livia54 na naszym MenoForum! Przede wszystkim chcę Cię uspokoić - dopisek „bez atypii” to bardzo dobra wiadomość, bo oznacza, że zmiana jest łagodna i nie ma tam komórek nowotworowych. Taki przerost najczęściej leczy się prosto, np. hormonami. Czy lekarz podał Ci dokładną grubość endometrium z badania USG? Czy zaproponował już jakieś leczenie albo zabieg? Daj też znać, czy miałaś obfite krwawienia i czy jesteś przed, czy po menopauzie.

Moje wyniki to Estradiol 64,19 w lutym był 19,0,FSH46,06, Progesteron 0,20 Ostatnia miesiączka rok temu w maju ale w międzyczasie były krwawienia po 9 mcach i ten rozrost bez atypii.Nie wiem czy to menopauza czy Petko ,każdy lekarz mówi co innego

Endometrium 5,5 teraz.Wczesniej 10,8 mm

Ostatnio miałam krwawienie przez 4 tygodnie po abrazji.Lekarz przepisał mi Prover a inny Slinde .Nie wiem czy mogę to zażywać,boję się trochę

MenoAdminka ADMINokoło 2 miesiące temu

Endometrium jest już mniejsze, to dobra wiadomość. Całkowicie rozumiem Twój niepokój przed rozpoczęciem terapii którymś z preparatów hormonalnych, ale Provera (medroksyprogesteron) oraz Slinda (drospirenon) to progestageny, czyli hormony, które działają ochronnie na macicę, hamują nadmierny rozrost endometrium i są absolutnym standardem w leczeniu dokładnie takiego rozpoznania, jakie otrzymałaś, czyli rozrostu prostego bez atypii. Lekarze przepisali je, aby zrównoważyć Twój profil hormonalny. To sprawdzone działanie medyczne, jednak jeśli czujesz duży lęk lub masz jakiekolwiek wątpliwości co do samego schematu dawkowania, najlepiej dla własnego świętego spokoju zadzwonić do nich i to omówić, ponieważ Twój komfort psychiczny jest teraz najważniejszy. Trzymam mocno kciuki za szybki powrót do zdrowia i pełnego spokoju, daj znać jak się czujesz i jak rozwija się sytuacja!