Co dalej po wycięciu macicy?
Cześć wszystkim, 2 lata temu przeszłam operację wycięcia macicy, jajniki pozostawiono. mam 46 lat i czy ja już przeszłam menopauzę czy dopiero będę przechodzić. Napiszcie Wasze doświadczenia bo jestem ciekawa co dalej, narazie moim zmartwieniem jest przyrost wagi oraz senność i zmęczenie. Czy to minie? dajcie znać. Dziękuję z góry.
Witaj! Skoro u Ciebie zostały jajniki, Twoja sytuacja jest inna niż przy pełnej histerektomii – Twoje jajniki prawdopodobnie nadal pracują i produkują hormony, mimo że nie masz już miesiączki. Aby sprawdzić, na jakim etapie hormonalnym faktycznie jesteś, warto wykonać badanie poziomu FSH i estradiolu. Wysokie stężenie FSH przy niskim poziomie estradiolu potwierdza, że organizm wchodzi w fazę przekwitania. Dokładne informacje o tym, jakich wyników możesz się spodziewać, znajdziesz w naszym artykule: „Jakie hormony bada się przed menopauzą?”. Jeśli chodzi o przyrost wagi, senność i zmęczenie – to niestety bardzo częste objawy zmian okołomenopauzalnych. Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednia diagnostyka i wsparcie organizmu pozwalają opanować te symptomy i odzyskać energię, więc warto trzymać rękę na pulsie!