Logo
jolaska26 dni temu
Menopauza

Zabieg

Witam, przedostatni okres miałam w grudniu 2025 a ostatni w maju dokładnie 3.05.2026. wywołany luteina. W kwietniu robiłam FSH który wyniósł 102 i estradiol 20. Mam 44 lata. W nocy budzę się kilka razy , mam nietrzymanie moczu i biorę leki na depresję . Chociaż to nie jest związane z meno bo biorę dobrych kilka lat. Podejrzewam że moje problemy są związane z zabiegiem który miałam 3 lata temu. Mianowicie miałam wyłuszczenie torbieli z lewego i prawego jajnika. Wtedy zapewne doszło do uszkodzenia pęcherzyków w jajnikach i moja rezerwa wygasa. Choruje na PZT i hormony są pod znakiem zapytania

2
Aby uczestniczyć w dyskusji, musisz być zalogowana
Załóż konto

Witaj w naszym gronie! Przede wszystkim bardzo Ci współczuję, bo przechodzisz przez wyjątkowo trudny czas, a nakładanie się kilku problemów zdrowotnych naraz potrafi odebrać siły. Twoja intuicja jest jak najbardziej słuszna. Wyłuszczenie torbieli z obu jajników (nawet 3 lata temu) mogło drastycznie zmniejszyć Twoją rezerwę jajnikową. Operacje na jajnikach często uszkadzają ich unaczynienie lub zdrową tkankę, co mogło znacznie przyspieszyć moment wejścia w menopauzę. Wyniki, które podajesz (FSH 102 i estradiol 20), w połączeniu z długim brakiem miesiączki jednoznacznie wskazują na wygasanie czynności jajników. To już zdecydowanie późna faza transformacji menopauzalnej, która trwa średnio od roku do 3 lat. Terapia hormonalna rzeczywiście jest pod znakiem zapytania, ale może lekarz zasugeruje HTZ przezskórne (plastry lub żele) - hormony podawane przez skórę omijają układ pokarmowy, wątrobę oraz trzustkę i są o wiele bezpieczniejsze. Możesz tez rozważyć naturalne fitohormony, ale w Twoim przypadku też dopiero po konsultacji z lekarzem. Nie rezygnuj z szukania pomocy, bo jakość życia przy takich objawach można naprawdę skutecznie poprawić bezpiecznymi metodami. Trzymaj się ciepło!

jolaska25 dni temu

Dziękuję bardzo za pomoc