Menopauza
Kochane prosze o poradę bo już wariuje...mam 42 lata 13 czerwca miałam ostatnia miesiączkę była normalna taka jak co miesiąc...29,30 miałam plamienia i 1 lipca była przerwa i dziś 2 lipca mam znowu plamienia co to moze być? Pozdrawiam
Witaj serdecznie w naszej społeczności! Przede wszystkim weź głęboki oddech i postaraj się nie martwić na zapas - stres potrafi jeszcze mocniej rozregulować organizm. W wieku 42 lat nasze hormony mogą już zacząć swoje szaleństwa i niestabilność, a okres okołomenopauzalny (perimenopauza) często objawia się właśnie takimi nietypowymi plamieniami, skracaniem się cyklu czy nieregularnościami, nawet jeśli dotąd wszystko działało jak w zegarku. Takie plamienia w środku cyklu mogą wynikać z wahań hormonalnych, czyli gwałtownych spadków lub skoków estrogenów i progesteronu, które są klasyką w tym wieku. Często winne są też cykle bezowulacyjne, które zdarzają się coraz częściej i mogą powodować nieregularne krwawienia i plamienia. Spokojnie poobserwuj swój organizm i notuj zmiany w MenoNawigatorze. Najważniejszy krok to jednak wizyta u ginekologa i zrobienie USG dopochwowego - lekarz sprawdzi grubość endometrium, wykluczy inne przyczyny i w razie potrzeby zleci badania hormonalne. Głowa do góry, nie jesteś w tym sama i na pewno wszystko się wyjaśni! Trzymaj się ciepło i daj znać, co powiedział lekarz! Pozdrawiam