Bóle mięśni i stawów
Mam 45 lat. Z uwagi na fatalne samopoczucie - bóle i skurcze mięśni oraz bóle stawów, zrobiłam badania w 3 dniu cyklu. FSH 13.8, zaś estradiol 9 . Pierwszy raz w życiu tak źle się czułam. W 7 dniu cyklu objawy zniknęły. Co teraz powinnam zrobić? Wizyta u ginekologa? Boję się, że to się powtórzy.
Od 3 tygodni ledwo chodzę, najpierw sztywne kostki, potem bol ścięgna, teraz kolana i inne wędrujące bóle. Zbiegło się to z niepojawieniem się okresu. Czy jak dostanę okres kiedyś to mi to minie? Idzie zwariować..
Witaj na naszym MenoForum! Przede wszystkim spokojnie – to zupełnie naturalne, że się przestraszyłaś tak nagłego i fatalnego samopoczucia. Twój wynik FSH (13.8) oraz niski poziom estradiolu (9) w 3. dniu cyklu, w połączeniu z Twoim wiekiem, dość jasno wskazują na początek okresu okołomenopauzalnego, kiedy hormony zaczynają mocniej falować. Estrogeny mają ogromny wpływ na nasz układ ruchu, działając ochronnie na stawy i mięśnie, dlatego ich gwałtowny spadek na początku cyklu potrafi wywołać tak silne bóle i skurcze. To, że w 7. dniu objawy minęły, idealnie się z tym pokrywa, ponieważ w tej fazie poziom estrogenów naturalnie zaczyna z powrotem rosnąć. Wizyta u ginekologa to zdecydowanie najlepszy krok, jaki możesz teraz zrobić. Koniecznie weź ze sobą te wyniki. W międzyczasie polecam lekturę naszego artykułu w MenoBibliotece pt. „Bóle stawów i mięśni w menopauzie – przyczyny, objawy i skuteczne sposoby leczenia”. Ściskam Cię mocno i daj znać, jak poszła wizyta!