Bóle mięśni i stawów
Mam 45 lat. Z uwagi na fatalne samopoczucie - bóle i skurcze mięśni oraz bóle stawów, zrobiłam badania w 3 dniu cyklu. FSH 13.8, zaś estradiol 9 . Pierwszy raz w życiu tak źle się czułam. W 7 dniu cyklu objawy zniknęły. Co teraz powinnam zrobić? Wizyta u ginekologa? Boję się, że to się powtórzy.
Od 3 tygodni ledwo chodzę, najpierw sztywne kostki, potem bol ścięgna, teraz kolana i inne wędrujące bóle. Zbiegło się to z niepojawieniem się okresu. Czy jak dostanę okres kiedyś to mi to minie? Idzie zwariować..
Spadek poziomu estrogenów powoduje utratę naturalnej ochrony stawów i tkanek łącznych. Estrogen działa przeciwzapalnie i pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie chrząstek oraz ścięgien. Gdy jego poziom gwałtownie spada, pojawia się ból i sztywność. Powrót miesiączki oznacza czasowy wzrost estrogenów wyprodukowanych przez jajniki, co często przynosi natychmiastową, choć bywa że tylko chwilową, ulgę. Ponieważ wahania hormonalne będą się powtarzać aż do wygaszenia pracy jajników, ból może niestety wracać przed kolejnym cyklem. Polecam lekturę artykułu w MenoBibliotece pt. „Bóle stawów i mięśni w menopauzie – przyczyny, objawy i skuteczne sposoby leczenia”.
Witaj na naszym MenoForum! Przede wszystkim spokojnie – to zupełnie naturalne, że się przestraszyłaś tak nagłego i fatalnego samopoczucia. Twój wynik FSH (13.8) oraz niski poziom estradiolu (9) w 3. dniu cyklu, w połączeniu z Twoim wiekiem, dość jasno wskazują na początek okresu okołomenopauzalnego, kiedy hormony zaczynają mocniej falować. Estrogeny mają ogromny wpływ na nasz układ ruchu, działając ochronnie na stawy i mięśnie, dlatego ich gwałtowny spadek na początku cyklu potrafi wywołać tak silne bóle i skurcze. To, że w 7. dniu objawy minęły, idealnie się z tym pokrywa, ponieważ w tej fazie poziom estrogenów naturalnie zaczyna z powrotem rosnąć. Wizyta u ginekologa to zdecydowanie najlepszy krok, jaki możesz teraz zrobić. Koniecznie weź ze sobą te wyniki. W międzyczasie polecam lekturę naszego artykułu w MenoBibliotece pt. „Bóle stawów i mięśni w menopauzie – przyczyny, objawy i skuteczne sposoby leczenia”. Ściskam Cię mocno i daj znać, jak poszła wizyta!